Bezinkový sirup

17. června 2012 v 17:06 | Katie |  Zamrkej
Zařazení: nápoje
Doba přípravy: když pominu dobu sbírání a louhování, je celkem zanedbatelná
Počet porcí: z jedné dávky vyrobíte asi 5 litrů sirupu a pak už záleží jen na počtu konzumentů a jejich chutích
Příprava sirupu vhodná i pro úplné začátečníky!
Ingredience:
  • 80 g kyseliny citronové
  • 4 l vody
  • 4 kg cukru (lze použít nejen mletý, ale i krystalický)
  • 60 velkých mírně opláchnutých vrcholíků černého bezu

Potřeby:
  • plátno na přecedění
  • 6 plných sklenic od vína (0,75 l) nebo několik obyčejných zavařovacích sklenic
  • nádobu na louhování
  • hrnec o objemu asi 5 litů (ke 4 l vody přibude cukr)
Postup:
  1. Všechny květy (popř. i zbavené silné stopky) vložte do nádoby a zalijte je čtyřmi litry převařené, ale již vychladlé vody (aby se sirup nezkazil již při louhování). Do nádoby můžete také přidat několik plátků citronu. Poté hrnec přikryjte a nechejte při pokojové teplotě 24 hodin stát.
  2. Druhý den výluh sceďte přes plátno nebo jemné síto, přidejte kyselinu citrónovou a ohřejte na 50°C tak, aby se průbežně dodávaný cukr rozpustil. Během rozpouštění je potřeba roztok míchat.
  3. Poté tekutinu přelévejte do umytých sklenic, až po okraj, který poté očistěte, a zátkujte. Když naléváte do zavařovacích sklenic, ještě horké je převraťte dnem vzhůru (abyste měli jistotu, že víčko řádně těsní a obsah se nekazí).
Uskladnění:
Při vhodném skladování (temné a chladné místo) sirup vydrží i několik měsíců (případně jej pak nechejte sterilizovat 10-20 minut při 80°C). Rozdělanou lahev uchovávejte nejlépe v lednici a spotřebujte včas (nejvhodnější je uchovávat sirup v tak velkých lahvích, aby se nám od otevření do spotřebování nezkazil - to už pak musíte podle ubýtku zjistit sami :-)).

Poznámky:
  • poměr vody a cukru je vždy 1:1
  • vrcholík je druh květenství
  • objeví se tu článek o černém bezu, kde najdete mj. jak správně květy sbírat, abyste měli šťávu voňavou i chutnou
  • nenechávejte ve vodě květy více jak jeden den, mohly by se zkazit
  • k bezinkám lze přidat kromě čerstvého citronu (lze jím ve větší míře nahradit kyselinu citronovou) některou z bylinek (máta, meduňka), získáte tak poměrně zajímavou obměnu
  • jestliže vlastníte bombičku s CO2, můžete si sirup jednoduše zalít perlivou vodou
  • sediment na dně šťávy není nijak škodlivý
  • vzduch, který ještě v naplněné a uzavřené sklenici je, obsahuje bakterie. Když projde horkým obsahem, bakterie vymizí.
  • sirup se v naší rodině připravuje už po generace a všem moc chutná :-)
 


Komentáře

1 Katy<3 Katy<3 | Web | 19. června 2012 v 16:33 | Reagovat

My už ho máme hotový dávno,protože bezinky už odkvetly ....A byla to fakt mňamka ,ale  lepší je bezinková sodovka ;-)

2 Katie Katie | Web | 19. června 2012 v 18:11 | Reagovat

[1]: Ano vím, že už nekvetou. U nás byly předminulý týden, takže i my máme pěknou dávku uskladněnou. Máš pravdu, je to fakt moc dobré :-). Sodovku jsem ještě nepila, ale co není, může být .. třeba příští rok ochutnám.

3 dennys dennys | 5. června 2018 v 10:42 | Reagovat

když jsme u chutných a zdravých sirupů, tak nemůžu nedát tip na skvělé sirupy se stévií-

https://www.mojestevie.cz/sirupy/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama