Bezinkový sirup

17. června 2012 v 17:06 | Katie |  Zamrkej
Zařazení: nápoje
Doba přípravy: když pominu dobu sbírání a louhování, je celkem zanedbatelná
Počet porcí: z jedné dávky vyrobíte asi 5 litrů sirupu a pak už záleží jen na počtu konzumentů a jejich chutích
Příprava sirupu vhodná i pro úplné začátečníky!
Ingredience:
  • 80 g kyseliny citronové
  • 4 l vody
  • 4 kg cukru (lze použít nejen mletý, ale i krystalický)
  • 60 velkých mírně opláchnutých vrcholíků černého bezu

Potřeby:
  • plátno na přecedění
  • 6 plných sklenic od vína (0,75 l) nebo několik obyčejných zavařovacích sklenic
  • nádobu na louhování
  • hrnec o objemu asi 5 litů (ke 4 l vody přibude cukr)
Postup:
  1. Všechny květy (popř. i zbavené silné stopky) vložte do nádoby a zalijte je čtyřmi litry převařené, ale již vychladlé vody (aby se sirup nezkazil již při louhování). Do nádoby můžete také přidat několik plátků citronu. Poté hrnec přikryjte a nechejte při pokojové teplotě 24 hodin stát.
  2. Druhý den výluh sceďte přes plátno nebo jemné síto, přidejte kyselinu citrónovou a ohřejte na 50°C tak, aby se průbežně dodávaný cukr rozpustil. Během rozpouštění je potřeba roztok míchat.
  3. Poté tekutinu přelévejte do umytých sklenic, až po okraj, který poté očistěte, a zátkujte. Když naléváte do zavařovacích sklenic, ještě horké je převraťte dnem vzhůru (abyste měli jistotu, že víčko řádně těsní a obsah se nekazí).
Uskladnění:
Při vhodném skladování (temné a chladné místo) sirup vydrží i několik měsíců (případně jej pak nechejte sterilizovat 10-20 minut při 80°C). Rozdělanou lahev uchovávejte nejlépe v lednici a spotřebujte včas (nejvhodnější je uchovávat sirup v tak velkých lahvích, aby se nám od otevření do spotřebování nezkazil - to už pak musíte podle ubýtku zjistit sami :-)).

Poznámky:
  • poměr vody a cukru je vždy 1:1
  • vrcholík je druh květenství
  • objeví se tu článek o černém bezu, kde najdete mj. jak správně květy sbírat, abyste měli šťávu voňavou i chutnou
  • nenechávejte ve vodě květy více jak jeden den, mohly by se zkazit
  • k bezinkám lze přidat kromě čerstvého citronu (lze jím ve větší míře nahradit kyselinu citronovou) některou z bylinek (máta, meduňka), získáte tak poměrně zajímavou obměnu
  • jestliže vlastníte bombičku s CO2, můžete si sirup jednoduše zalít perlivou vodou
  • sediment na dně šťávy není nijak škodlivý
  • vzduch, který ještě v naplněné a uzavřené sklenici je, obsahuje bakterie. Když projde horkým obsahem, bakterie vymizí.
  • sirup se v naší rodině připravuje už po generace a všem moc chutná :-)
 


Komentáře

1 Katy<3 Katy<3 | Web | 19. června 2012 v 16:33 | Reagovat

My už ho máme hotový dávno,protože bezinky už odkvetly ....A byla to fakt mňamka ,ale  lepší je bezinková sodovka ;-)

2 Katie Katie | Web | 19. června 2012 v 18:11 | Reagovat

[1]: Ano vím, že už nekvetou. U nás byly předminulý týden, takže i my máme pěknou dávku uskladněnou. Máš pravdu, je to fakt moc dobré :-). Sodovku jsem ještě nepila, ale co není, může být .. třeba příští rok ochutnám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama