Červenec 2012

Jednoduše, rychle chutně - to není pouze nezdravé stravování!

31. července 2012 v 17:45 | Katie |  Projekty
Tento úkol (Za barem II #31: Mekáč nebo KFC?) mi přišel pro mě jako stvořený, jelikož už jsem si několikrát nezávazně vysnila zdravou restauraci. Sice mé vize nejsou prvoplánově myšleny jako náprava fastfoodů, nicméně se domnívám, že ve výsledku je jejich bonusem právě ono náhradnictví nezdravých restaurací.

Listoví šnečci

24. července 2012 v 20:18 | Katie |  Projekty
23. zadání (Za barem II #23: Slané pohoštění) znělo Slané pohoštění, a tak u nás doma bylo jasné, že na řadu přišli šneci, které jsme sice nikdy nedělali, ale už dlouhou dobu jsme se na ně chystaly.

A takovýchto mini hlemýžďů jsme měly hned dva plechy :-)

A jakožto milovníci listového těsta (především pak jablkového závinu), jsme se na hotovou pochoutku opravdu těšily. Celá příprava je naprosto banální, a tak jediný zádrhel může být ve vyválení tenkého těsta. Potom už jen pokládáte šunku, sýr, cibuli ... prostě co je libo. Ze zkušeností doporučujeme přidat i něco tekutějšího, co by tovaru dodalo na šťavnatosti (např. zelenina) a je také lepší sýr nastrouhat, protože to ve výsledku vytvoří pěkné jakoby bublinky. Jakmile potřebné suroviny přidáte, zabalte je do ruličky a krájejte kolečka silná asi 1-2 cm. Čím menší ve výsledku šneci jsou, tím jsou dle mého lepší (pak právě záleží na tom, z jaké strany balíte rulku). Nakonec šnečky vyskládané na pečícím papíře potřete vajíčkem a dejte do trouby vyhřáté na 170-180°C, pečte do zezlátnutí. My jsme je navíc doplnili o čtvereček sýru, který poté vytvořil hezký vhled upečených výrobků.

Hadí doupě

24. července 2012 v 19:36 | Katie |  Projekty
Tato pochoutka měla být nejdříve pojmuta jako vyřezávané rajče v podobě nějaké potvůrky, ale nakonec mě při výrobě napadlo jiné využití, bezesporu se stejným potvůrkovitým vzhledem.
Úkol opět řadím k dalším ze soutěže - a nyní bylo zadání následující: vytvořit přílohové ozdoby z rajčat (Za barem II #13: Přílohové ozdoby z rajských jablíček).

Sláva, 3 krát sláva

24. července 2012 v 18:28 | Anet |  Jak jde čas /2012/
Áno, já vím, že článků napsaných ode mě jste tu za celé prázdniny ještě moc neviděli, ale když mně se ták nechce. V tomto článku vás však potěším 2 fotkami našich morčátek. Bohužel se za celé prázdniny ještě nefotily naše dvě slečny, Valentýnka a Connie, ale ani Baxík. Jinak už všichni nějakou tu fotku v našem počítačovém fotoalbu mají.
A tu je naše krasavice Monča, kterou jsem vyfotila už cca před 15 dny


Jedinečná koktejlovna

23. července 2012 v 13:57 | Katie |  Projekty
Tak jsem si zase pohrála s PhotoFilterem a díky tomu jsem vytvořila omalovánku na téma koktejl (Za barem II #15: Omalovánka - Koktejl). Vymyslet alespoň minimálně originální nápad asi zabralo nejvíce času (i když samotná realizace možná bez několika minut mohla trvat i dvě hodiny), pak už to šlo docela dobře. Někdy se mi stává, že se PhotoFilter sám od sebe vypne, a tak jsem ráda, že taková situace nenastala při tvorbě tohoto obrázku. To bych asi musela se vším praštit tak, že by se to už nikdy nevzpamatovalo. .. a to bych toho sakra litovala.

Jednoduchý (Nealko)nápoj pro osvěžení

22. července 2012 v 20:28 | Katie |  Projekty
Protože já jsem milovníkem bezinkového sirupu, rozhodla jsem se za osvěžující nealkoholický nápoj (Za barem II #21: Osvěžující nealkoholický nápoj) pojmout právě ho. Sirup je připravený již někdy od půlky června tohoto roku, kdy u nás černý bez kvetl. O to více jsem překvapená, že až dnešního dne je zveřejněna reportáž o bezu na Prima family (co jiného než Receptář prima nápadů). Počasí jim hold překazilo plány, protože jsem si jistá, že ještě nedávno mohl bez kvést až někdy teď.



Štěstí skryté za odpíráním

21. července 2012 v 17:35 | Katie |  Jak jde čas /2012/
O tom, co si pod optimismem představit raději vynechám, protože to si může každý najít na wikipedii. Tím originálním může totiž být optimistická budoucnost v pití kávy nebo alespoň fakt, že takhle to cítí starší generace naší rodiny.
Já jsem zásadní odpůrce kávy a kromě toho, že mi smrdí bych mohla vyjmenovat dalších tisíc důvodů, proč ji nepít. Tudíž když pronesu větu typu: "To já nikdy kafe pít nebudu", dostane se mi reakce podobná této: "Já jsem taky vždycky tvrdila, že tohle pít nebudu a vidíš, jak to skončilo". Konkrétně takové debaty občas vedu s mamkou, která si dopřeje tuto drogu klidně 3x za den, i když vždycky tvrdí, že takové slabé kafe je oproti silným zabijákům, kterých jsou někteří lidé schopni za den spořádat více, nic. Já jí v tomto směru sice dávám za pravdu, ale stejně ničím nezakryje ten fakt, že je to kofein.

Borůvkovo-limetková zmrzlina

21. července 2012 v 10:53 | Katie |  Projekty
Včera časně zrána (chápejte nějakých 8 či 9 hodin) jsme se sestrou začaly s přípravou zmrzliny (Za barem II #14: Domácí zmrzlina nebo nanuk), která je pomalu jediným pokrmem, který jsme už někdy dříve dělaly (sice jen jednou a nedávno, ale aspoň něco). Recept je z nějakého toho časopisu o vaření vydávaného Albertem, jen je trochu poupraven k obrazu mému.

K přípravě asi třech porcí (původní recept byl určen na porce čtyři, já mám odpočítané jen tři) budete potřebovat:
1-1,5 limetky (já jsem zvolila jen jednu) nebo 2 menší citrony (pak počítejte hlavně s citronovou chutí)
105 g cukru krupice
95 - 100 g borůvek (já dávám mražené)
150 ml mléka (původní recept obsahoval sice mléko kokosové, ale to podle mě není třeba, protože pokud použijete limetku, vytvoří se kokosová příchuť sama)
210 ml smetany ke šlehání (stačí i 200 ml a doporučuji k dobrému vyšlehání minimálně 30-33 %)

Fotománie s příslibem

16. července 2012 v 13:03 | Katie |  Jak jde čas /2012/
Aby deníček nezel prázdnotou, rozhodla jsem přidat nějaké ty novinky. No a podstatným důvodem jsou vlastně i výčitky, že blog svým způsobem zanedbávám! A abych neopomenula poslední hnací sílu, musím se zmínit i o tom, že k nezveřejněným fotografiím za poslední dobu přibyla další velká spousta, a tak už se v tom trošku ztrácím (v půlce roku 2012 máme nafoceno více fotografií než kterýkoli jiný rok!). Víte, co si začínám myslet? Že z našeho všeobecného blogu se stává fotografický :).


11. úkol aneb jablečný mls

14. července 2012 v 19:29 | Katie |  Projekty
Po nějaké době se opět hlásím s novým článkem (opět) do soutěže. Tentokrát jsem se rozhodla připravit muffiny, které jsem sice v životě nedělala, ale co není může být - a taky že jo!

Dají se připravit v podstatě z čehokoli. Ale já jsem pro jistotu a klid duše najela na brydova.cz, kde prostě vždycky najdu ověřené recepty. Zkoukla jsem pár odlišných, z nichž jsem si jeden, ten z jablek, vybrala.

Úkolem bylo udělat fotorecept na muffiny (Za barem II #11: Fotorecept na Muffiny), respektive nafotit přípravu domácích muffinů. Mým problémem bylo, že naše domácnost nevlastní jakoukoli formu, ze které by se daly vyklopit malé muffinky (aneb kdo neví, co to je, nechť nahlédne k tetičce Wiki), a tak jsem si musela poradit jinak. Navíc, jak jsem zjistila, pojala jsem fotorecept trošku jinak, takže už nemusím nic dovysvětlovat připisováním komentářů k obrázkům.

Myší minicake

9. července 2012 v 17:09 | Katie |  Projekty
Sýrový dortík (zadání Za barem II #3: Sýrový dort aneb vytvořit slaný chlebový dort plněný pomazánkami a zdobený sýrem, zeleninou) sice na přípravu bůhvíjak těžký nebyl, ale přesto jsem se jeho tvorbě jaksi vyhýbala (moji neochotu splnit tento úkol dokazuje fakt, že je třetí v pořadí, když je momentálně aktuální už úkol devátý). Nicméně stejně jako mě čeká vajíčko v aspiku, které jsem mimochodem nikdy nedělala a dokonce pravděpodobně ani nejedla, musela jsem strávit čas i u přípravy tohoto pokrmu, který jsem si předem velmi pečlivě naplánovala (jsem velmi ráda, že mi to všechno vyšlo).


Myší zeleninová příloha

9. července 2012 v 15:45 | Katie |  Projekty
Šestým úkolem (Za barem II #6: Zeleninová příloha) bylo přichystat zeleninovou přílohu k hlavnímu jídlu. Já jsem to pojala jako přílohu k mému sýrovém dortu (viz další článek), i když musím podotknout, že by klidně myšky mohly posloužit i k jídlu hlavnímu.
Jak s dortem, tak s myškami mi pomáhal bratranec, který snad jako jediný viděl smysl mého počínání. Jinak obě dvě sestry k mým dílkům přistupují odměřeně s tím, že to stejně nebude k jídlu. Já moc dobře vím, že mám ve vaření hodně velké rezervy, ale stejně si dobře uvědomuji, že mít podporu by bylo rozhodně snazší. Přesto to nevzdávám - vždyť to nakonec nemusejí jíst, já je k tomu fakt nenutím.

Na ředkvičkové myšky budete potřebovat:

Veršované menu

8. července 2012 v 13:02 | Katie |  Projekty
Takže konečně přicházím s veršovaným menu (Za barem II #7: Veršované MENU) a teď mě tak napadá, že stačilo napsat několik veršů a nikoli skládat celou rýmovanou báseň :-). Ale nevadí, za tu námahu to snad stálo :-).

Báseň o čtyřech chodech mi dala opravdu velikou práci, asi nějaké dvě hodiny (naposledy jsem básničku skládala asi v 6.-8. třídě). O to víc jsem byla překvapena, když jsem našla človíčka, který byl s veršováním (mimochodem velice podařeným) hotov za dvacet minut. Ta konkurence mě popravdě řečeno zabíjí!

Prosím nehleďte na složení menu, protože jsem vážně nepřemýšlela jestli se daný pokrm hodí k ostatním atp.. Nicméně si myslím, že to snad zase až tak hrozné nebude :).

Borůvkové smoothie

7. července 2012 v 20:51 | Katie |  Projekty
Dříve než začnu popisovat přípravu dnešního výtvoru, ráda bych upozornila na fotografii vytvořeného poháru k prvnímu úkolu, na kterou jsem tak nějak zapomněla. Přitom tvoření takovéto kresby trvalo dost dlouho (a to by mě naštvalo, kdyby zůstala opomenutá).

Hlavní přísadou (kromě ovoce) je určitě mléko. Na odměření téměř čehokoli používám chytrý nástroj, který umí odměřit například i mouku. Jen mě občas zlobí, protože když potřebuji 100 ml, prostě to musím od oka tipovat.

Protentokrát bylo mým úkolem (Za barem II #5: Mléčný nápoj) ukuchtit mléčný nápoj, a protože jsem si všimla, že autorka Mléčného baru před několika dny zveřejnila článek zaměřující se na výrobu jahodo-malinového smoothie, dovolila jsem si převzít onen recept (i když to není nic složitého). A přestože jsem podobný nápoj ještě nevyráběla a vlastně ani neochutnala, myslím si, že to dopadlo dost dobře.

Hravá svačinka s bláznivým podtónem

5. července 2012 v 23:07 | Katie |  Projekty
Tak se opět hlásím se svým článkem a rovněž kuchařským (ne)uměním. Jsem trošku pozadu, jelikož na mne stále čeká sýrový dortík a pak také mléčný nápoj, na který se vrhnu hned zítra. Dnes jsem připravovala teoreticky promyšlenou svačinku pro děti (Za barem II #4: Hravá svačinka). Po velmi dlouhém promýšlení mne napadlo udělat puding, akorát jsem pak musela domyslet, jak k němu doplnit onu požadovanou hravost. Teorie byla velmi hezká - vytvořit hrad s dvěma kopulkami. Praxe byla horší - čtěte dál, protože se dozvíte, co z toho nakonec vylezlo.


Záplava fotografií

4. července 2012 v 18:37 | Anet |  Jak jde čas /2012/
Tohle je můj první červencový článek, ale jinak je až na místě třetím, protože ségra už mě dvakrát předběhla. :D
Tak jak si užíváte prázdnin? Počasí úplně láká ke koupání, ale já jsem se ještě na koupaliště nedostala. Už mě však ty horka nebaví, protože se nedá venku vydržet, takže jsem povětšinou schovaná doma, kde je ještě celkem chládek.
A spolu s novým článkem vám také přináším jednu moc pěknou fotka Mourka, kterou fotila ségra na konci června. :-)

Červený těstovinový salát

4. července 2012 v 14:41 | Katie |  Projekty
Dnes jsem si k snídani připravila těstovinový salát, i když by bylo rozhodně lepší nechat jej až k svačině. Ale musela jsem využít krásného chládku v kuchyni, kam pronikal celkem chladný vítr z balkónových dveří. V noci u nás poměrně vydatně pršelo a tak to bylo ráno znát. U sporáku se totiž v takových vedrech, které jsme zažívali v posledních dnech, skoro nedá normálně vařit - od včerejška si nesu čerstvou zkušenost. Připravovali jsme bramboráky a řeknu vám, že smažit je pro pět lidí byl nadlidský úkol. Taky že jsme to s Anet po tepelné úpravě asi poloviny hmoty vzdaly a šly raději znovu pracovat na naší rozdělané kabelce zvané "Candy bag", kterou pleteme z papírů.

Ale vraťme se k mému těstovinovému salátu.
Druhým úkolem soutěže je připravit těstovinový salát (viz Za barem II #2: Těstovinový salát)
Ihned ze začátku vám prozradím, že příště (pokud nějaké bude - jelikož já na podobné saláty moc nejsem) použiji místo rajčat a cibule jinou zeleninu (no, asi pak budu muset salát přejmenovat na "zelený").


Omalovánka na téma čokoláda

2. července 2012 v 22:12 | Katie |  Úvodní
Rozhodla jsem se zpestřit si letní prázdniny a proto jsem se s chutí přihlásila do soutěže fajn blogu o vaření. Občas si totiž ráda ukuchtím nějakou tu dobrotu, která sice vždycky nedopadne na jedničku, ale přesto mě to ještě nikdy neodradilo od dalšího vaření. Mimo to se považuji za docela kreativní a hodně soutěživou osobu, takže by bylo určitě škoda nevyužít těchto vlastností. Navíc když je mojí motivací spousta zajímavých výher, není o čem přemýšlet. A troufám si tvrdit, že i kdyby na nejaktivnějšího kreativce čekala o něco málo lákavá cena, šla bych do toho se stejnou vervou a chutí - člověk k tomuto tématu totiž musí mít vztah, jinak si neumím představit, jak by mohl celé prázdniny plnit takovou spoustu úkolů, při kterých je potřeba myslet a zapojit originalitu.

Ke splněným úkolům této soutěže přejděte SEM, první úkol ale ještě v tomto článku (viz dole ↓)